Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Mentálhigiéniai Központ

Profil

0-18 éves korig fogadunk gyerekeket, fiatal felnőtteket és szüleiket.

Várjuk a pszichés, mentális vagy pszichiátriai problémával küzdő gyerekeket/fiatalokat, illetve azokat a szülőket, családokat, ahol ilyen problémával bíró gyermeket nevelnek.

A teljesség igénye nélküli felsorolás

• csecsemő-, gyermek-, fiatalkori táplálkozás-, alvás-, magatartás-, viselkedés- és teljesítmény zavarok,
  • hiperaktivitás- figyelemzavar,
  • különböző organikus ok nélküli fájdalmak,
  • szorongásos, fóbiás, kényszeres panaszok,
  • alkalmazkodási, beilleszkedési, tanulási nehézségek,
  • a hangulati élet zavarai, depresszió,
  • autizmus, gyermekkori schizofrenia.

Új betegek

Nem beutaló köteles!

Együttműködési tudnivalók

Ambulanciánk 54 települést illetve budapesti kerületet lát el. Elsődleges feladatunk a kivizsgálás és a szükséges terápia megállapítása. A kivizsgálást követően a megállapított szükséges terápiára kapacitásunk korlátozott. Ezért a terápiás javaslatot a szakmai irányelvek mellett a terápiás lehetőségek figyelembevételével adjuk.

Amennyiben a gyermek/fiatal ambulanciánkon kap terápiás ellátást, szeretnénk felhívni a figyelmüket arra, hogy közös munkánk akkor lesz eredményes, ha a gyermek/fiatal a terápiás alkalmakat rendszeresen látogatja. Amennyiben a gyermek/ fiatal nem tud jelen lenni a megbeszélt időpontban a terápián, új időpont kérése a szülő felelőssége. Ha az időpontot nem mondják le legkésőbb az időpontot megelőző napon, úgy a korábban egyeztetett többi időpontot a várakozóknak kiadjuk.

A gyermek/ fiatal  kezelője bizonyos esetekben kiegészítő terápiás eljárásokat ajánlhat a gyermek/fiatal gyógyulása érdekében, pl csoport vagy családterápia- ezeken a gyógyulás érdekében szintén elvárt a részvétel.

Amennyiben a gyermek/fiatal romló pszichés vagy szomatikus állapota indokolttá teszi, kezelője gyermekpszichiátriai osztályos bentfekvést javasolhat. Fontos tudnivaló, hogy más osztályok betegfelvételi protokolljába nincs beleszólásunk, ezért amennyiben a beteg már nem kezelhető ambulánsan, osztályunk dolgozói akkor sem tudják garantálni átvételét másik osztályra.

Bizonyos esetekben a terapeuta „házi feladatokat” ad a gyermeknek/ fiatalnak, ennek folyamatos elmulasztása illetve a terápiás alkalmak nem rendszeres látogatása a terápiával való együtt nem működésnek minősül. Ebben az esetben a gyermek/fiatal terápiás ellátását nem tudjuk tovább vállalni. A gyermeket veszélyeztető esetben kötelességünk jelenteni a területileg illetékes Családsegítő –és Gyermekvédelmi Szolgálat felé.